Nieuwsbericht

17mrt Winnoars Grunneger Veurleescup 2016

Jan van Baren uit groep 7 van de  Abt Emoschool in Westeremden is de winnaar van de  21e Grunneger Veurleescup. Gisteren – woensdag 16 maart vond in Der Aa-Theater in Stad de Groninger voorleeswedstrijd voor  basisscholen plaats. Jan won met het voorlezen van een fragment uit Nansie Koakelhenne van Henri Wierth.

Jan van Baren wint de eerste prijs Veurleescup 2016 Jan van Baren wint de eerste prijs Veurleescup 2016

Jan van Baren won de grootste beker, uitgereikt door de - bijna officieel in functie zijnde - Groninger streektaalfunctionaris Ingeborg Nienhuis en een boekenpakket van stichting Grunneger Bouk. Daarnaast nodigt Kool’s rondvaarten hem uit voor een boottocht. Jan zal ook als jurylid deelnemen aan de 22e Veurleescup in 2017.De tweede en derde prijs werden gewonnen door Kas Jager uit groep 8 van basisschool De Zandplaat in ‘t Zandt en Lydia Scholte uit groep 7 van De Noordkaap in Uithuizermeeden. Ook zij kregen een beker en boeken van stichting t Grunneger Bouk.

In een stampvolle Der Aa-Theater werd gistermiddag – woensdag 16 maart – de 21ste Veurleescup gehouden. Veertien kinderen van verschillende basisscholen in stad en provincie lazen Groninger teksten voor. Schrijver en publicist Fré Schreiber presenteerde de feestelijke middag. Het niveau lag dit jaar hoog. Voor de jury bestaande uit stadsdichter Kasper Peters, schrijfster Annie van Dijken en de winnaar van vorig jaar Gerben Scholte was het beoordelen dan ook een hele uitdaging. Er zijn daarom naast de eerste, tweede en derde prijs nog twee eervolle vermeldingen voor Venus Bassiri Mahmouddjeg en Brian Dokter (beide van basisschool De Regenboog in Bedum).

Voor alle deelnemers was er tijdens het juryoverleg ijs van Charlie de IJscoman van IJssie voor mijn meissie. Verder kregen ze een klein cadeautje en een tas met inhoud van het Huis van de Groninger Cultuur.

Kijk voor een fotoverslag van de Veurleescup op Webloug.

Terug naar nieuwsoverzicht