Nieuwsbericht

09nov Werkbezoek EBLT in Groningen

Op vrijdag 6 november Is het  Europeesk Buro foar Lytse Talen (EBLT) op bezoek geweest in  het Grunneger Cultuurcentrum te Scheemda.

Medewerkers van het Europeesk Buro foar Lytse Talen (EBLT), Jan Groenbroek (St. Grunneger Bouk en Henk Scholte (Huis van de Groninger Cultuur) op werkbezoek in Scheemda. Foto: Henk Scholte Medewerkers van het Europeesk Buro foar Lytse Talen (EBLT), Jan Groenbroek (St. Grunneger Bouk en Henk Scholte (Huis van de Groninger Cultuur) op werkbezoek in Scheemda. Foto: Henk Scholte

Jan Groenbroek van Stichting t Grunneger Bouk gaf in de ochtends een lezing over de werkzaamheden van zijn centrum. Aansluitend deed Henk Scholte consulent van het Huis van de Groninger Cultuur in vogelvlucht de werkzaamheden in de richting van Groninger taalstimulering van het Huis uit de doeken. In de middag was er een excursie naar de Boerderij Herman’s Dijkstra in Midwolda. Hier werd door de voorzitter van de Histrorische vereniging van scheemda een rondleiding gedaan. Hierna werd hun reis voortgezet naar het Huus van de Taol in Beilen.

Het Europeesk Buro foar Lytse Talen (EBLT) zorgt, sinds de oprichting in 1984, voor de promotie en bescherming van het Fries en het Nedersaksisch in Nederland en in de Europese Unie (EU) en de Raad van Europa, en hun instellingen. Hiervoor wordt wettelijke en politieke steun gezocht op Europees, nationaal en provinciaal niveau. Het EBLT bestaat uit vertegenwoordigers van 21 organisaties die zich inspannen voor de positie van het Fries en het Nedersaksisch. Tegenover deze twee talen heeft Nederland verplichtingen naar de internationale gemeenschap, na het in werking treden (1998) van het Europees Handvest voor streektalen of talen van minderheden van de Raad van Europa. Sinds 2009 zijn het EBLT en het Mercator Europees Kenniscentrum voor Meertaligheid en Taalleren (Mercator Kenniscentrum) van de Fryske Akademy een samenwerkingsovereenkomst aangegaan. Het Mercator Kenniscentrum is o.a. verantwoordelijk voor het secretariaat en de website van het EBLT. Daarnaast werken de partners samen bij het organiseren van verschillende activiteiten.

Terug naar nieuwsoverzicht