Nieuwsbericht

28nov Verslag Pervinzioale Schriefwedstried

Foto: Jan Glas Foto: Jan Glas

Jeugdboekenschrijver Harm de Jonge uit Boerakker heeft met zijn Groningstalig debuut, 'n Riemke veur Kees Veen', de negentiende pervinzioale schriefwedstried gewonnen.

In de hal van het Huis van de Groninger Cultuur werden voor een bomvolle zaal belangstellenden op  vrijdagavond 21 november de winnaars van de provinciale schrijfwedstrijd 2014 voor achttien jaar en ouder bekendgemaakt. Dat gebeurde door Kor Dijkstra, burgemeester van Grootgast en bestuurslid van het Huis van de Groninger Cultuur. Annie Mekel won in de categorie poëzie met 'Dreum'. Mekel heeft meerdere gedichtenbundels op haar naam staan en wint dit jaar voor het eerst een eerste prijs.

Andere prijswinnaars zijn Berrus Spelde en Ina de Raad (categorie poëzie), Trijnko Pelgrim en Harry Danhof (proza.). Alles is verzameld in een speciaal glossy boekje. De jury bestaande uit Wim Bastiaanse, Bert Huizinga en Douwe van der Bijl heeft voor de zesde keer het ingezonden werk anoniem beoordeeld. Daarmee vindt de jury het welletjes en gegadigden voor de nieuwe jury kunnen zich aanmelden bij het Huis van de Groninger Taal en Cultuur. Het eerste Groningstalige werk van Harm de Jonge, die dit jaar het kinderboekenweekgeschenk schreef, werd unaniem door de jury als winnaar voorgedragen.

Met zijn bijdrage hoopt De Jonge de liefde voor zijn moedertaal uit zijn vergeethoekje te halen. ,,Die eerste taal zit toch diep verankerd in je hoofd. Een op driejarige leeftijd geadopteerde Chinees kind dat daarna nooit meer Chinees spreekt, kan wat hij toen kon toch weer oproepen. Dat geeft mij hoop dat er nog meer Groningse relicten onder mijn schedeldak huizen.''

Zoals elk jaar, zijn alle verhalen en gedichten gebundeld in een glossy met een fraai omslag van Willem Friedrich. We hebben nog een aantal stuks over. Als u belangstelling heeft dan kunt bij ons zolang de voorraad strekt een gratis exemplaar afhalen. Zie voor een foto verslag de Flickr pagina van het Huis.

Verslag: Henk Scholte

Terug naar nieuwsoverzicht