Nieuwsbericht

10feb Verslag: Grunneger Meziekdag veur en deur muzikanten

Op 25 januari organiseerde het Huis van de Groninger Cultuur een studiedag voor Grunneger Streektaalmuzikanten.  In de maanden ervoor is er hard gewerkt aan een nIeuwe website die in het teken staat van Grunneger Meziek in al zijn verscheidenheid. Op deze dag werd voor de deelnemers  een gevarieerd programma aangeboden. Drs. Eddy de Jonge directeur van de Groninger Archieven en zelf in zijn vrije tijd ook actief in de muziek  lanceerde in het ochtendprogramma op luchtige wijze de nieuwe website. 
 

Foto: Marij Kloosterhof / Groninger Archieven Foto: Marij Kloosterhof / Groninger Archieven

Aansluitend was er een diepte interview van Henk Scholte consulent Huis van de Groninger Cultuur met Lianne Abeln en Bert Hadders.  De dichter schrijver vertaler Jan Siebo Uffen gaf aan de hand van tekstvoorbeelden en muziek inzicht in de moeilijkheden en knelpunten  bij het vertalen van teksten naar het Gronings. Verder gaf hij daarbij de aanwezigen heel wat tips mee. Het ochtendprogramma werd afgesloten door Arnold Veeman, die uit zijn nieuwe theaterprogramma  ‘Vuur’ een aantal teksten vertolkte van Jan Siebo Uffen.  Er werd een korte lunchpauze ingelast en er was toen ook  gelegenheid om met elkaar kennis te maken. 

Na de lunch was het tijd voor de werkwinkels liedjes schrijven van Jan Henk de Groot en Jan Veldman. Wim Bastiaanse, docent Groninger Taal stond stil bij het juiste gebruik van het Gronings in liedteksten en Jan Siebo Uffen gaf aan de hand van voorbeelden een college in ´t schrijven van ritme en maat.  Tussen de workshops door was er een miniconcertje van Lianne Abeln, die bij het publiek veel bijval kreeg. Op de dag kon men ook om informatie terecht bij de stands van o.a. Marista CD producent en distributeur van veel streektaaluitgaven, Poparchief Groningen en de Nederlandse Toonkunstenaarsbond.

Aan het eind van de dag vonden de deelnemers, dat ´het elkaar ontmoeten en om met elkaar van gedachten te wisselen´  een hele goede zaak was en dat we er zeker  verder mee moeten gaan. Gezien de positieve reacties zal het Huis van de Groninger Cultuur hier zeker gevolg aan geven.  Het vervolg hiervan zullen we in de toekomst melden op www.grunnegermeziek.nl

De eerste Grunneger Meziekdag is een productie van het Huis van de Groninger Cultuur in samenwerking met Poparchief Groningen, RHC Groninger Archieven en Charlot Creative Production (Lotte Kleijssen).

Terugblik Grunneger Meziekdag 2014 gemaakt door Teade Jagersma.

 

Terug naar nieuwsoverzicht