Nieuwsbericht

20jun PERSBERICHT Google helpt het Gronings op internet

Bureau Groninger Taal en Cultuur (RUG) en het Huis van de Groninger Cultuur zijn op dinsdag 20 juni samen aanwezig op het Digital X Groningen event van Google, Groningen Digital City en de Gemeente Groningen. In de Suikerfabriek in de stad zullen zij die dag gezamenlijk het project Gronings Digi-toal presenteren. Dit project is onderdeel van het Groninger Woordenboek Nieuwe Stijl, het eerste samenwerkingsproject van de twee cultuurorganisaties. De samenwerking met Google is een primeur voor het Nedersaksisch taalgebied.

Het Gronings toekomst-proof
Een (streek)taal die niet digitaal beschikbaar is, is tot uitsterven gedoemd. Om deze ‘digitale taaldood’ van het Gronings voor te zijn is de hulp van Groningers zelf nodig. Op dinsdag tijdens Digital X  kunnen taalliefhebbers en sprekers van het Gronings langskomen bij de stands van Bureau Groninger Taal en Cultuur en het Huis van de Groninger Cultuur en zelf meedoen aan het Gronings Digi-toal project. Ter plaatse kunnen bezoekers hun eigen dialect online vast laten leggen en er is de mogelijkheid de eigen Groninger woordenschat te testen met een digitale quiz. Voor de bezoekers is meedoen aan het Digi-toal project  leerzaam, ze doen zo ook nieuwe digitale vaardigheden op.

Momenteel wordt op de RUG het Gronings gedocumenteerd voor het wetenschappelijke online taalproject Endangered Languages. Deze wereldwijde online taaldatabase is ook door Google geïnitieerd. Onderzoekers van de RUG gaan tijdens Digital X graag met de bezoekers in gesprek. Taalvrijwilligers zijn dinsdag van 11.00 tot 17.00 uur aanwezig om de inbreng van bezoekers te registreren. Dit gebeurt in de Suikerfabriek en op het terrein van The Big Building, gelegen achter het hoofdstation van Groningen.

Digital X
Van 19 tot en met 29 juni organiseren Google, Groningen Digital City en de gemeente Groningen Digital X Groningen. Op het programma van het evenement staan tal van activiteiten op verschillende niveaus om de digitale vaardigheden van Groningers te versterken. Tijdens Digital X Groningen strijkt Google met de Digitale Werkplaats neer in de Suikerfabriek om workshops te geven aan ondernemers, studenten en werkzoekenden.

Digi-toal op Digital X
Locatie: de oude Suikerfabriek Groningen

Dinsdag 20 juni van 11:00 - 17:00 uur
Toegang gratis

Kijk voor meer informatie over Gronings Digi-toal op Webloug.

Terug naar nieuwsoverzicht