Nieuwsbericht

08mrt OPROEP: Wel moakt de schierste Grunneger vlog?/ Wie maakt de beste Groningse vlog?

Het wemelt op internet van de blogs en de vlogs. Het aanbod van Groningse vlogs, oftewel ‘grogs’ is daarin nog wat magertjes. Groningse filmpjes zijn wel te vinden op het internet, maar er kan nog veel meer bij. Vandaar deze Groninger vlogwedstrijd: iedereen die dat leuk vindt mag een filmpje maken in en/of over het Gronings en daarmee meedingen naar prijzen.

Een aantal criteria is er wel:

·        Het is de bedoeling om een onderhoudend filmpje te maken in en/of over het Gronings;

·        Dat filmpje duurt tussen de 4 en de 7 minuten;

·        Het mag over van alles gaan: een Grote Markt vol mensen die een flashmob doen op het Gronings volkslied; de buurvrouw die een topografisch Grunneger alfabet brengt (“…en Z is van Zuudhörn, woarmit k ter n ènd’ aan braai”); de acteurs van een toneelvereniging die een ingekorte versie van hun Groningstalige stuk op de planken& voor de lens brengen; migranten en onze streektaal; kinderen die Groningse liedjes zingen; gepensioneerde agrariërs die Groningse benamingen opsommen voor landbouwgerei; een polonaise door Groningen op Pé en Rinus’ ‘Carnaval in t Noorden’; een onderzoekje waarbij een x aantal mensen gevraagd wordt of ze de betekenis van zekere Groningse woorden kennen, etc.

·        Overlast bezorgen door mensen of dieren te laten schrikken of zelfs in gevaar te brengen is niet de bedoeling – in een winkelkarretje van de dijk terwijl je ‘moi’ scandeert? Liever niet!;

·        Wees voorzichtig bij het maken van de grog. Het maken ervan is voor eigen risico en zoek dat risico vooral niet op;

·        De leeftijd van de grogger doet er niet toe; wij maken geen onderscheid naar anciënniteit;

·        Als je iemand anders filmt, bespreek dat dan van te voren met diegene;

·        Niet op alle locaties mag gefilmd worden. Controleer of jouw filmlocatie(s) zich lenen voor je grog;

·        Let op de zuiverheid van het beeldmateriaal en het geluid;

·        Bewaar desondanks het plezier in het Gronings en in jouw product!

Ga aan de slag, upload jouw filmpje op Youtube, meld je voor 8 maart aan als deelnemer door een mailtje te sturen met je naam, adresgegevens, telefoonnummer en de link naar je filmpje naar Grunnegervlog@gmail.com Een vakkundige jury beoordeelt de grogs en kent drie door het Huis van de Groninger Cultuur beschikbaar gestelde prijzen in de vorm van envelopjes met inhoud toe aan de origineelste, meest onderhoudende of ‘Groningste’ grogs en de winnaars worden bekendgemaakt op de Dag van de Grunneger toal op 18 maart (Groninger Archieven). Een aantal grogs wordt daar ter plekke vertoond.

www.greunenkriek.nl
 

Terug naar nieuwsoverzicht