Nieuwsbericht

12feb Marcel Hensema opent zesde Dag van de Grunneger toal

Marcel Hensema in Mijn Ede - Foto: Reyer Boxem Marcel Hensema in Mijn Ede - Foto: Reyer Boxem

Bekend acteur en regisseur Marcel Hensema opent op zaterdag 21 maart de Dag van de Grunneger toal. Het is voor de zesde keer dat de Dag van de Grunneger toal plaatsvindt aan het Cascadeplein in Groningen. Bezoekers kunnen op de derde zaterdag van maart van 11.00 tot 16.00 uur verschillende Groninger taalactiviteiten bijwonen. De toegang is gratis.

Marcel Hensema – geboren in Winschoten – heeft zijn Vooropleiding Theater in Groningen gedaan en is inmiddels een bekend en gerenommeerd Nederlands acteur en regisseur. Na de Toneelacademie in Maastricht speelt hij bij verschillende grote theatergezelschappen en krijgt hij rollen in bekende speelfilms en tv-series als de met een Gouden Kalf bekroonde Hollands Hoop. Sinds 2011 is Hensema  verbonden aan het NNT, waar hij zijn debuut maakt met de succesvolle solovoorstelling Mijn Ede. Deze voorstelling over Hensema’s jeugdjaren in Hoogezand, trekt in stad en provincie volle zalen. Na dit theatersucces presenteert Marcel Hensema dit jaar de voorstelling  getiteld Mijn Tweede.

Tijdens de Dag van de Grunneger toal zijn er verschillende muziekoptredens van onder meer Swinder, Irene Wilkens & Sikkom Kult en High Temperature. Er zijn  flitslezingen over het Gronings,  Grunneger taalcursussen, dichters en verhalenvertellers. Ook zijn Groninger streektaalorganisaties vertegenwoordigd op de  jaarlijkse Toal- en Boukenmaarkt. Nieuw dit jaar is dat het evenement in twee gebouwen gehouden wordt: traditiegetrouw in het gebouw van de Groninger Archieven (Cascadeplein 4) en een deel van de programmering vindt plaats in het gebouw Cascadeplein 10. De Dag van de Grunneger toal wordt georganiseerd door het Huis van de Groninger Cultuur, Groninger Forum Bibliotheek, Stichting t Grunneger Bouk, Bureau Groninger Taal en Cultuur (RUG) en het Regionaal Historisch Centrum Groninger Archieven.

Binnenkort is het volledige programma bekend. Houd hiervoor onze website in de gaten!

Terug naar nieuwsoverzicht