Nieuwsbericht

24mrt Heel de Hoven Bakt traditionele Grunneger gerechten

Foto: Pjotr Wiese Foto: Pjotr Wiese

Stip-in't-gat, spekkedikken, poffert en krentjebrij zijn stuk voor stuk typische traditionele Grunneger gerechten. Op vrijdag 20 maart was het een dag waar ‘Heel de Hoven Bakt’ centraal stond. Woonzorgcentrum Damsterheerd in Appingedam (onderdeel van stichting De Hoven) organiseerde een dag met en over traditionele Groningse gerechten en baksels. In het kader van de nationale vrijwilligersactie 'NL doet' heeft De Hoven vrienden, familieleden en kennissen van bewoners van het zorgcentrum gevraagd om samen iets lekkers te bakken. In de huiskamers van de Damsterheerd zijn de ouderen in het ochtendprogramma zelf aan de slag gegaan met meer en minder traditionele recepten.

Verslaggevers van het Huis van de Groninger Cultuur en De Verhalen van Groningen liepen rond om de koks en bakkers zowel in het Nederlands en in het Grunnegs te interviewen over de recepten, gewoonten en tradities die bij de gerechten horen. 's Middags was het tijd voor een heuse kookshow. Medewerkers van De Hoven kookten 'live' klont (alias Jan in de Zak) en poffert, typisch Groningse gerechten. Ondertussen vertelde Henk Scholte, consulent van het Huis van de Groninger Cultuur in het Grunnegs over de achtergronden en gaf hij de bewoners de gelegenheid om hun eigen verhalen en varianten aan te dragen.

Heel de Hoven Bakt werd georganiseerd door De Hoven, Huis van de Groninger Cultuur, De Verhalen van Groningen en organisatiebureau Zie Ommezijde. Verhalen van de bewoners van de Hoven die deze dag gefilmd en opgetekend zijn worden binnenkort geplaatst op de nieuwe website www.levenderfgoedgroningen; een website over tradities en gewoonten in Groningen. Deze website wordt gerealiseerd door het Huis van de Groninger Cultuur. Lees het verslag van Heel de Hoven Bakt op de website van de Verhalen van Groningen.

Lees hier meer over Levend Erfgoed Groningen

Terug naar nieuwsoverzicht