Nieuwsbericht

27mrt Grunneger Weke: lezing Vief aiwen Grunneger meziek

Consulent Henk Scholte gaf op woensdag 25 maart in het Hof van Sellingen een lezing over de Grunneger toal en de werkzaamheden van het Huis van de Groninger Cultuur. De lezing was een programmaonderdeel van  de Grunneger Weke, een jaarlijkse Grunneger activiteitenweek georganiseerd door de gemeenten Vlagtwedde en Bellingwedde.

Henk Scholte ging dieper in op de huidige ontwikkeling binnen de Grunneger toal aan de hand van muzikale voorbeelden uit het Groningen van nu en uit het verleden. In de inleiding gaf hij een overzicht van vijf eeuwen Groninger muziek met als motto: Groninger Volksmuziek is muziek, die generaties lang van vader op zoon, van moeder op dochter, op familie- en dorpsfeesten al zingende en spelende is doorgegeven. Vaak is het dansmuziek, of zijn het liederen en ballades. Melodieën, ooit bedacht door mensen uit het volk, die het notenschrift niet meester waren. Maar deze ‘volkscomponisten’ voelden wel degelijk hoe ze mensen konden amuseren, boeien of ontroeren.

De zesde Grunneger Weke vond plaats van 22 tot en met 29 maart. Het doel van deze activiteitenweek is het onder de aandacht brengen van de Groninger taal en cultuur bij de inwoners van de gemeenten Vlagtwedde en Bellingwedde. Toalactiviteiten die deze week voorbij kwamen waren onder andere een busreis, lezingen, wandeltochten, Grunneger muziek, een pubquiz en de traditionele Grunneger fair.

 

Terug naar nieuwsoverzicht