Nieuwsbericht

23mrt Boek over Groningse werkwoorden

Het Gronings is een lesboek rijker. Deze week verschijnt Hogelandster waarkwoorden, een coproductie van Hindry Schoonhoven, docent Gronings, en Christopher Bergmann, promoverend taalwetenschapper. Het bijzondere aan het boek is dat het helemaal over werkwoorden gaat. De auteurs hebben dat onderwerp gekozen omdat mensen die zich het Gronings eigen willen maken er vaak moeite mee hebben.

Dat komt onder andere doordat de werkwoorden in onze streektaal vaak nog een stapje onregelmatiger zijn dan de Nederlandse. Om daarbij te helpen hebben Schoonhoven en Bergmann een uitgebreide lijst van alle onregelmatige Groningse vervoegingen in hun boek opgenomen. Daarmee is Hogelandster waarkwoorden een handig naslagwerk voor iedereen die Gronings schrijft en spreekt.

Maar dat is niet het enige. Naast complexe materie als alternerende werkwoorden, vervangende infinitieven en de groene volgorde is er ook aandacht voor regelmatige werkwoorden. Voor een enkeling gesneden koek, maar voor de meesten al lastig zat. En passant frissen de auteurs daarom op wat ook al weer zo handig was aan ’t kofschip en geven ze aanwijzingen voor de uitspraak.

Het boek heet Hogelandster waarkwoorden omdat het is toegespitst op de taal van het Hogeland, de streek boven het Reitdiep en het Damsterdiep. Wat daar zo karakteristiek aan is, staat samen met de grammatica in het eerste deel van het boek. Het tweede deel bestaat geheel uit vertaaloefeningen waarmee een cursist de informatie van het eerste deel kan toepassen.

Hogelandster waarkwoorden kost € 10,- en is voor het eerst te koop op de Dag van de Groninger Taal (21 maart). Daarna is het alleen verkrijgbaar bij het Huis van de Groninger Cultuur.

Beluister hier het interview van Frits Spits van het Radio 1 programma Taalstaat met Hindry Schoonhoven over Hogelandster waarkwoorden.

Bekijk hier het boekje Hogelandster Waarkwoorden digitaal.

Terug naar nieuwsoverzicht