Nieuwsbericht

08okt 30ste editie Dag van de Groninger Geschiedenis: extra groot programma

De Dag van de Groninger Geschiedenis bestaat 30 jaar en om dit te vieren is het evenement dit jaar extra groot. Tijdens de speciale jubileumeditie op zaterdag 8 oktober staat de geschiedenis van stad en provincie Groningen en het thema Grenzen centraal. Op het programma staan onder meer voorstellingen, lezingen, muziekoptredens, stadswandelingen, depotrondleidingen, een tentoonstelling en de jaarlijkse informatie- en boekenmarkt. De dag wordt geopend door Andreas Blühm, directeur van het Groninger Museum.

Binnen het thema Grenzen zijn er verschillende activiteiten. Zo vertelt oud-marechaussee Koos Schipper over zijn jaren bij de grensbewaking en arabiste en journaliste Esmeralda van Boon geeft een lezing over haar vluchtelingenwerk in Groningen. Mobiel erfgoed is te bezichtigen in de Zuiderhaven waar historische schepen liggen zoals de loodskotter Eems. Op het Cascadeplein staan oude Groninger brandweerwagens.
Tijdens de Dag van de Groninger Geschiedenis is er ook aandacht voor het 10-jarig bestaan van Poparchief Groningen. In november is er een speciale dag rondom 10 jaar Poparchief. Tijdens de Dag van de Groninger Geschiedenis is er alvast als voorproef een speciaal muzikaal programma en live-muziek van onder meer van A Fugitive en The New Poor.

Voor het eerst organiseert de Dag van de Groninger Geschiedenis dit jaar ook activiteiten voor kinderen. Zo kunnen zij genieten van een voorstelling van jeugdtheatergroep Heisa en kunnen ze deelnemen aan een rondleiding door het depot van de Groninger Archieven. Ook nieuw is de wedstrijd voor de Scriptieprijs Groninger Geschiedenis, in samenwerking met de vereniging van geschiedenisstudenten Ubbo Emmius. Voorafgaande aan de Grote Groninger Geschiedenisquiz vindt de uitreiking van de juryprijs en de publieksprijs plaats.


Voor meer actuele informatie over de Dag van de Groninger Geschiedenis en het complete programma kijk op de website www.dagvandegroningergeschiedenis.nl. Het speciale magazine staat hier online en er is een filmpje te bekijken met beelden van verleden jaar, als herinnering of smaakmaker. De Dag van de Groninger Geschiedenis wordt georganiseerd door de Groninger Archieven, Huis van de Groninger Cultuur, GAVA, Stad & Lande, Groninger Forum Bibliotheek, het Groninger Museum en het Noordelijk Scheepvaartmuseum.

De Dag van de Groninger Geschiedenis
zaterdag 8 oktober van 11.00 – 17.00
Locatie Cascadeplein & Zuiderhaven Groningen
Toegang = gratis

Voor sommige activiteiten is aanmelding vooraf nodig. Kijk voor meer informatie op de website.

Terug naar nieuwsoverzicht