Nieuwsbericht

25nov 10 jaar Poparchief Groningen: boek We Want More!

Poparchief Groningen bestaat in 2016 tien jaar en dat mag gevierd worden. Ter gelegenheid van dit jubileum komt op 25 november het boek We Want More! – Popcultuur in Groningen uit. Muziekjournalist Peter van der Heide geeft in dit boek een bijzondere inkijk in de collectie van het Poparchief en daarmee in de Groningse popcultuur.

Peter van der Heide (Groningen, 1967) is cultuurcriticus en schrijft al meer dan een kwart eeuw professioneel over (pop)muziek. Hij publiceert onder meer in Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant. Daarnaast is hij zanger/gitarist in de band Whipster. Van der Heide koos in samenwerking met de Poparchiefredactie een diversiteit aan onderwerpen voor het boek, met als resultaat een caleidoscopisch beeld van de veelzijdige Groningse popcultuur. In vogelvlucht - verre van compleet - maar met oog voor minder voor de hand liggende onderwerpen.  Zonder markante figuren, invloedrijke podia en gedenkwaardige gebeurtenissen te vergeten. Van Michael Jackson die als veertienjarige voet zette op Groningse bodem en eendagsvlieg Slimme Schemer ft. Tido tot de hippe danceclub Paradigm en de wereldberoemde Anton Corbijn die hier zijn eerste popfoto’s schoot. Dit boek beschrijft niet de geschiedenis van de popcultuur in Groningen. We Want More! schetst een beeld van de popcultuur door te kiezen voor verrassende invalshoeken.

In 2006 besluiten RHC Groninger Archieven en het Gronings AudioVisueel Archief (GAVA) tot de oprichting van Poparchief Groningen. Tot dan toe is er geen centrale organisatie of plek die het materiaal dat te maken heeft met de popcultuur in stad en provincie Groningen verzamelt en bewaart. Sinds de oprichting van het Poparchief wordt in Groningen muziekmateriaal als posters en foto’s, geluidsdragers als elpees, cassettebandjes en cd’s  en film- en videomateriaal professioneel bewaard en deels ontsloten. Daarnaast fungeert de website www.poparchiefgroningen.nl als verzamelplaats voor feiten, kennis en verhalen. Het is een online naslagwerk waarop talloze afbeeldingen en informatie over meer dan tweeduizend acts en bijna zevenduizend personen te vinden zijn.

Vrijdagmiddag 25 november is de presentatie van het boek We Want More! – Popcultuur in Groningen in de centrale hal van de Groninger Archieven. Ook is hier een tentoonstelling van de Poparchief collectie te bekijken op werkdagen van 28 november 2016 tot en met 20 januari 2017. Het boek We Want More! – Popcultuur in Groningen en de jubileumpresentatie zijn gerealiseerd in samenwerking met en financieel ondersteund door het Huis van de Groninger Cultuur.

Kijk hier voor meer informatie.

Enkele van de cassettes die bewaard worden bij het Poparchief Groningen Enkele van de cassettes die bewaard worden bij het Poparchief Groningen

Terug naar nieuwsoverzicht