Over het Huis van de Groninger Cultuur

Wat doen wij

Het Huis van de Groninger Cultuur heeft als doel om zich bij zijn werkzaamheden en activiteiten te laten inspireren door de gedachte dat het cultureel erfgoed een waardevol en onmisbaar onderdeel is van de Groninger samenleving. Het Huis vormt een aanspreekpunt op het gebied van de Groninger taal, geschiedenis, kunstzinnige uitingen en gewoontes en gebruiken. Het Huis van de Groninger Cultuur is er voor iedereen, die zich bezighoudt met het instandhouden, beschermen, bevorderen, ontwikkelen, verspreiden en onderzoeken van de Groninger cultuur.

Wie zijn wij?

Het Huis van de Groninger Cultuur heeft twee consulenten in dienst, Henk Scholte en Patricia Ottay. Zij onderhouden de contacten met het culturele veld en helpen culturele organisaties bij het ontwikkelen van activiteiten en evenementen, educatieve projecten en onderzoek. Naast het initiëren en uitvoeren van beleid en nemen zij zitting in bovenregionale en nationale samenwerking op het gebied van cultuur.
Het bestuur van het Huis van de Groninger Cultuur bestaat uit drie leden, voorzitter Emme Groot, vice-voorzitter Ans Vlietstra en secretaris/penningmeester Dik Koning. Daarnaast vormt ambtelijk secretaris drs. Eddy de Jonge zowel een aanspreekpunt voor de consulenten als voor het bestuur.

Henk Scholte

Henk Scholte Henk Scholte

Consulent Presentatie Henk Scholte (1959) werd geboren in Emmen, maar groeide op in Stadskanaal. Hij is een bekende figuur in de Groninger cultuurwereld. Zo is hij zanger van de veelgeprezen Groningse folkgroep Törf en presentator van het radioprogramma 'Twij deuntjes veur ain cent' van RTV Noord. Hij heeft een grote belangstelling voor volksmuziek en is zeer geinteresseerd in streek- en minderheidstalen. Hij schrijft Groningse gedichten en is een kenner van Groninger gewassen en streekgerechten. Voor zijn inzet voor de Groninger cultuur werd hij in 2002 beloond met de provinciale Wessel Gansfort prijs. Een bijzondere fascinatie van Henk is de Eerste Wereldoorlog. Hij verzamelt muziek en literatuur over het onderwerp en bezoekt regelmatig de historische slagvelden. Voordat hij consulent werd bij het Huis van de Groninger Cultuur, was hij jarenlang werkzaam bij de Eems Dollard Regio.
Op 29 april 2009 is Henk benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Patricia Ottay

Patricia Ottay Patricia Ottay

Medewerker Patricia Ottay (1976) werd geboren in Hoogezand-Sappemeer en is opgegroeid in Muntendam. Vanaf haar 19e verhuisde ze naar de stad Groningen en studeerde Journalistiek aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Na een jaar geschreven pers en communicatie besloot zij verder te gaan met de studierichting Journalistiek-Audiovisuele Media. Televisie- en productie-ervaring deed zij onder meer op bij de Avro, Medical Multi Media, TV Noord en Oog tv. Na dit televisieavontuur rolde zij in de cultuur en deed ze pr- en productiewerkzaamheden voor diverse festivals als Noordschok, New Attraction, Noorderzon en Eurosonic Noorderslag. In 2006 zette Patricia als coördinator samen met Stichting Gava en de Groninger Archieven het project Poparchief Groningen op. Sinds 2010 werkt zij ook voor het Huis van de Groninger Cultuur. Eerst als medewerker secretariaat en traffic en vanaf juli 2013 als consulent.

Jan Glas

Jan Glas Jan Glas

Jan Glas (1958) groeide op in Uithuizen. In 1977 verhuisde hij naar de stad Groningen en volgde aldaar een opleiding tot beeldend kunstenaar aan Academie Minerva. Na een aantal jaren als schilder en beeldhouwer te hebben gewerkt legde hij zich toe op fotografie en schrijven van Groningstalige poëzie. Hij heeft een zestal dichtbundels gepubliceerd in het Gronings en in het Nederlands en was medesamensteller van een aantal Groningstalige bloemlezingen, waaronder ‘De 100 mooiste Groningse gedichten’. Voor zijn Groningstalige poëzie ontving hij een aantal prijzen, o.a. de Freudenthal-prijs voor nieuwe Nedersaksische literatuur, de Literaire Pries van Stichting t Grunneger Bouk en het Belcampo Stipendium. Vanaf 2006 is hij hoofdredacteur van Tiedschrift Krödde. Hij is zanger bij twee Groningstalige jazzformaties: ‘Glas en Klat’ en ‘Glas, Scheele en Lass. Met beide formaties bracht hij een cd uit. In 2013 stond hij als eerste Groningstalige dichter geprogrammeerd op Poetry International Rotterdam. In 2012 werd hij administrator van Webloug. Sinds 2014 werkt hij als projectmedewerker bij het Huis van de Groninger Cultuur.

Eddy de Jonge

Eddy de Jonge Eddy de Jonge

Drs. Eddy de Jonge is ambtelijk secretaris van het Huis van de Groninger Cultuur en in die hoedanigheid vormt hij de spil tussen de consulenten en het bestuur. Daarnaast is hij directeur van het Regionaal Historisch Centrum Groninger Archieven en bestuurslid van diverse cultuurhistorische organisaties. Hiervoor werkte hij onder andere voor het Groninger en het Veenkoloniaal Museum. Hij heeft sociologie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. In zijn vrije tijd speelt hij al sinds jaar en dag basgitaar in de Groningse folkgroep Törf.

Bestuursleden

Het bestuur van het Huis van de Groninger Cultuur bestaat uit een onafhankelijk voorzitter en vier leden met een culturele achtergrond.

  • Emme Groot, voorzitter, burgemeester van Delfzijl
  • Ans Vlietstra-van Goor, vice-voorzitter, oud-statenlid voor het CDA
  • Dik Koning, secretaris/penningmeester, hoofd bedrijfsvoering RHC Groninger Archieven
  • Koos Zwerver, bestuurslid
  • Chris Tuin, bestuurslid