Cursussen Grunneger Toal

Cursus Grunneger toal

Stichting Huis van de Groninger Cultuur organiseert cursussen Gronings in de hele provincie én daarbuiten.

Alle cursussen worden gegeven door docenten die zijn opgeleid door het Huis van de Groninger Cultuur en het Bureau Groninger Taal en Cultuur onder leiding van prof. dr. Siemon Reker.

Cursussen voor individuele deelname

Korte cursus Introductie op het Gronings

De inhoud van deze algemene cursus geeft cursisten een blik in de wereld van de streektaal. De cursus bestaat uit vier avonden. Per avond wordt er een aspect van de Grunneger toal belicht: het spreken en verstaan van het Gronings, een beschouwing van de Groninger literatuur, de spelling en grammatica van het Gronings en een avond over de mentaliteit van de Groningers in verband met hun streektaal. Elke les wordt verzorgd door een andere docent.

Duur: 4 lessen van twee uur
Plaats: Groningen
Kosten: € 40,- inclusief het Zakwoordenboek Gronings

Cursus Gronings spreken

Middels een lesboek, luister-cd en conversatie-opdrachten maakt u kennis met de Groninger spreektaal. Spreekt u geen Gronings of durft u het niet, dan is deze cursus iets voor u. Deze cursus is ook zeer geschikt voor personeel van bedrijven, overheids- en zorginstellingen.

Duur: 10 lessen van twee uur
Plaats: Groningen
Kosten: € 100,- exclusief het lesboek

Cursus Gronings voor beginners

Middels het lesboek Toal en woordenboek wordt de Groninger taal: spelling, grammatica en literatuur, behandeld. De cursus wordt, afhankelijk van de cursusplaats, gegeven in het Noord-, Oost- of West-Gronings. Voorwaarde voor deelname is dat u het Gronings redelijk goed kunt verstaan.

Duur: 10 lessen van twee uur
Plaats: Groningen
Kosten: € 100,- exclusief het lesboek

Certificaat:

Na het met goed gevolg doorlopen hebben van de beginnerscursus, ontvangt de cursist een certificaat. Dit certificaat geeft tevens toegang tot de cursus voor gevorderden.
Voor meer informatie over de cursussen Gronings en de organisatie daarvan: Wil Werkman, tel.nr. 06-48682278, e-mail: cursusgronings@gmail.com

Cursus Gronings voor gevorderden

Deze cursus is een vervolg op de beginnerscursus. Het lesmateriaal wordt uitgebreid met twee lesboeken. Voorwaarde voor deelname is dat u de beginnerscursus heeft gevolgd en/of een goede kennis heeft van de Groninger spelling en grammatica en een redelijke kennis van de Groninger literatuur.

Tijdens deze cursus wordt ook gebruik gemaakt van het werkwoordenboek Hogelandster Waarkwoorden geschreven door Hindry Schoonhoven (docent Groninger taal) en Christopher Bergmann. Kijk hier voor de pdf-versie van het werkwoordenboek:

Duur: 10 lessen van twee uur
Plaats: Groningen
Kosten: € 100,- exclusief het lesmateriaal

Cursussen voor groepen

Stoomcursus Grunneger toal

In twee uur tijd maakt u op speelse wijze kennis met de Groninger taal. Deze stoomcursus is geschikt voor verenigingen, bedrijven, instellingen, personeel van zieken- of verzorgingshuizen etc.

Duur: 2 uur
Plaats: in overleg
Kosten: € 100

Lezing/workshop Grunneger Toal

Een bepaald aspect van de Groninger taal: mentaliteit, historische context, literatuur wordt toegelicht. Deze workshop is bedoeld voor uitjes, verenigingen, bedrijven, instellingen, personeel van zieken- of verzorgingshuizen etc.

Duur: 2 uur (in overleg)
Plaats: in overleg
Kosten: € 50 per uur

Cursus Groninger taal Grunneger toal op maat

In overleg met u wordt voor uw groep een passende cursus samengesteld.

Meer informatie

Kijk voor de actuele cursusdata op Webloug en houd onze nieuwspagina in de gaten.
Voor meer informatie over alle cursussen en de organisatie daarvan: Wil Werkman, tel.nr. 06-48682278, e-mailadres: cursusgronings@gmail.com